Zdravím, jsem tu úplně nový a vlastně jsem i úplný zelenáč, co toho zatím moc neprocestoval, sbírám informace a z googlení už jsem taknějak vyčerpaný a otrávený, stejně většinou najdu matoucí nebo neúplné informace... :'-( Když jsem narazil na tenhle web plný zkušených harcovníků, tak mě napadlo zkusit se taky trochu poptat a zorientovat, snad se mi moc nevysmějete... :-)      Rád bych napřesrok vyrazil někam na eurovíkend, netroufám si zatím sám, to snad až se to trochu líp poznám. Nikdy jsem zatím necestoval letadlem a ani se pořádně nevyznám na letišti. Tak jsem se chtěl zeptat - nevíte o nějaké cestovce, kde je to opravdu organizované a blbuvzdorné, cestuje se tam i zpátky v nějaké skupině nebo tak? A kde je ten eurovíkend opravdu víkend a ne nějaký hybrid na pět dní? Nemůžu si bohužel dovolit být pryč moc dlouho...      Sorry, že se ptám jako úplné jelito, které ničemu nerozumí, ale přesně to teď jsem a nějak se začínat musí.          .

Eurovíkend s průvodcem

Založil(a) ve fóru Zájezdy s CK

36 reakcí

Zdravím, jsem tu úplně nový a vlastně jsem i úplný zelenáč, co toho zatím moc neprocestoval, sbírám informace a z googlení už jsem taknějak vyčerpaný a otrávený, stejně většinou najdu matoucí nebo neúplné informace... :'-( Když jsem narazil na tenhle web plný zkušených harcovníků, tak mě napadlo zkusit se taky trochu poptat a zorientovat, snad se mi moc nevysmějete... :-)

Rád bych napřesrok vyrazil někam na eurovíkend, netroufám si zatím sám, to snad až se to trochu líp poznám. Nikdy jsem zatím necestoval letadlem a ani se pořádně nevyznám na letišti. Tak jsem se chtěl zeptat - nevíte o nějaké cestovce, kde je to opravdu organizované a blbuvzdorné, cestuje se tam i zpátky v nějaké skupině nebo tak? A kde je ten eurovíkend opravdu víkend a ne nějaký hybrid na pět dní? Nemůžu si bohužel dovolit být pryč moc dlouho...

Sorry, že se ptám jako úplné jelito, které ničemu nerozumí, ale přesně to teď jsem a nějak se začínat musí. 

1

Zvažte taky, zda vás cestovka opravdu posune. Cestování není tak těžké, jak se možná zdá. Můj (nevyžádaný) tip by byl začít po menších krůčcích. Pokud je letecký euro víkend pocitově moc, tak jeďte nejdřív vlakem (po ČR asi zvládáte, tak někam za hranice pár hodin jízdy - Krakov, Vídeň, Drážďany, Norimberk...). Uvidíte, že pohyb po městě a ubytování zvládáte, kupte letenku. A postupně přidávejte. V době neomezeného internetového připojení, překladačů a AI, která se nevysměje ani nejblbějšímu dotazu skoro cestování ztrácí to kouzlo objevování. Případně - kolemjdoucí (nebo recepce ubytování, obsluha letiště,...) většinou taky (rádi) poradí. Není se čeho bát.

9 Citovat

Souhlasím s @Betsy. Také si myslím, že cestovka vás nic nenaučí. Jezdit se dnes dá opravdu jednoduše, je hodně cestovatelských pomocníků - weby,  appky, multiměnový účty atd. Jestli máte alespoň základní znalost angličtiny, tak se opravdu není vůbec čeho bát. Hurá do toho! 

4 Citovat

A taky krome letadel existuji busy, na zacatek pro eurovikend idealni, napr. Flixbus

3 Citovat

Jak pišou předchozí příspěvky. Nejdřív jezdit po zemi (autem, busem, vlakem), jakmile zvládáte bez potíží kupovat jízdenky, ubytování, vstupenky do památek atd. a nedělá to stres, tak potom už se k tomu jenom přidá ta letenka a cesta z/na letiště. Případně zkusit najít ve svém okolí někoho, kdo to zvládá a poprvé letět s ním jen kvůli té cestě letadlem do destinace, aby to člověk jednou zažil jak to funguje a potom se už tolik nebál, když zjistí, že na tom nic tak složitého není.

1 Citovat

Děkuji za odpovědi. Já výletuju rád, po ČR v pohodě, to courám celé léto a ubytování ani neřeším, nemám problém rozložit si spacák třeba v lese mezi stromy 🙂 Penziony u nás jsou drahé a ty, co mají rozumné ceny, jsou zas obvykle zabukované půl roku dopředu. Něco málo jsem po Evropě projel s cestovkami, takové ty otočkové výlety, jednu noc autobusem tam, druhou zpátky, takže i zahraniční města si občas procházím. Moc rád bych se aspoň tak jednou ročně podíval někam vzduchem, ale musím na rovinu přiznat, že mám docela strach. Tedy ne z létání, ale z toho, jak je to všechno na letištích strašlivě komplikované a tak. To fakt není jako skočit na bus nebo vlak a tradá - a teď si ještě představit to řešit někde v cizině, hrůza. Anglicky si umím tak přečíst knížku, ale mluvenému slovu skoro nerozumím. Prostě bych aspoň napoprvé (no, možná i napodruhé) rád jel s nějakou institucí, co mě na cestě tam i zpátky povede za ručičku 🙂. Něco, co by nebylo dýl než tak na ty tři dny (mám pejska, toho nemůžu nechat doma dýl, a delší zájezdy jsou stejně moc drahé). Neříkám, že u toho chci nutně zůstat, ale fakt nechci frajeřit, když vůbec nic nevím a na LVH se cítím jak někde na mysu Canaveral... Na machrování bude čas, až budu aspoň z poloviny jako vy...

1 Citovat

Ideálně vyrazit s někým, kdo už zkušenosti má. Kamarád, kolega, příbuzný....

3 Citovat

Určitě, bohužel nikoho takového k dispozici nemám...

0 Citovat

Kolik je ti let? Cestujes sam nebo ve dvojici? I v cizine se nekde da se spacakem (jedna holka tady pise hezke cestopisy a spi pod sirakem v prirode), ale na eurovikend ve meste se bez ubytovani stejne neobejdes, aspon hromadnou nocleharnu v hostelu budes potrebovat. Letiste neni o moc slozitejsi nez vlakove nadrazi, jen je tam navic bezpecnostni kontrola. Po Evrope samostatne to vyjde levneji nez s nejakou cestovkou.

1 Citovat

Jasné, že se neobejdu bez ubytování 🙂, ale prostě se necítím na to, zařizovat si to sám, jak cestu, tak ten nocleh. Zkušenosti nula, společnost nula, navíc přiznám na rovinu, že nejsem od přírody zrovna nejostřejší tužka v penále - holt každý jsme nějaký, ale dopadlo by to asi blbě. Takže nějakou dobrou CK fakt potřebuju - pro mě to není soutěž, kolik toho dokážu zvládnout, prostě se jen chci někam podívat podle svých možností...

0 Citovat

Lidi co jsou zrovna tady s cestovkou pravděpodobně nepomůžou. 

Doporučuji jako ostatní vydat se na vlastní pěst. Ono na tom popravdě není nic složitého, hlavně pokud jde o evropské státy. 

1 Citovat

Doporučoval bych pro začátek koupit letenky z Prahy do Košic. Není to drahé, na obou letištích se domluvíš, při nejhorším se dá vždy vrátit vlakem atd...

Uvidíš jak ti to půjde a bude vyhovovat. Pak bych eventuálně zkusil nějaké polské letiště (Krakow, Gdaňsk, Varšava, Poznaň). To už bude trochu složitější, ale pořád ta jazyková bariéra nebude taková jako třeba v Paříži.

10 Citovat

Tiež som išla navrhnúť slovenské, poľské,  české a chorvátske letiská a ideálne tie menšie (Brno, Košice, Katowice). 

1 Citovat

Romancient: Jj, už jsem poznal, že lidi tady cestují spíš sami, ale říkal jsem si, že toho vědí o cestování dost, aby mohli mít přehled i o tom, co nevyužívají. Škoda... 😓 Nemáte tedy aspoň ponětí, kde bych se mohl na nějakou vhodnou CK doptat? Weby takovéhle detaily obvykle nezmiňují a i když třeba zmíní ´služby delegáta´nebo tak něco, tak stejně nevím, co si pod tím mám představit - jestli se sejde nějaká skupina na letišti, jestli je to někdo, koho potkají v cíli anebo je to třeba někdo, kdo je jenom na drátě, kdyby něco... A na vlastní pěst do ničeho fakt nejdu, sorry...

0 Citovat

Matej15: vidíš, tohle mě nenapadlo, každopádně jako tip na letní výlet dobré, díky... 🙂

0 Citovat

A keď zistíš, ako funguje cestovanie lietadlom na trasách Praha - Košice (kúpa letenky, check-in, piktogramy a informačné tabule, orientácia na letisku, prechod cez kontrolu ...) môžeš skúsiť aj let z väčších letísk, napr. z Viedne do Varšavy (nie na Modlin ale na Lotnisko Chopina). 

Ak rozumieš písanej angličtine, určite sa nestratíš. Rozumieť počutému sa môžeš naučiť z filmov v angličtine s českými titulkami. A hovoriť sa najlepšie naučíš pri cestovaní do anglicky hovoriacich krajín.

Pre začiatok sa vyhni spoločnosti Wizz Air, tá je len pre skúsených cestovateľov.

Pred kúpou letenky si prečítaj informácie o konkrétnej aerolinke, napr. o check-ine, preprave batožiny a pod. na cestujlevne.com

3 Citovat

Jestli si hned předem stanovíš, ze jsi na samotné cestování blbej, nikomu nerozumíš a nehodláš nic riskovat, tak se fakt nikam neposuneš. Kdybys věděl, jací debilové taky (ke smůle ostatních)  dokážou trefit do letadla, cítil by ses za svou zbytečnou skepsi trapně. 😉

Jak ti radí matej15, leť do Košic, ubytování si sežeň na Bookingu se zrušením, je v češtině, takže se není na co vymlouvat a uvidíš, že o nic nejde. Tady je spousta detailních průvodců jak jednotlivými letišti, tak létáním obecně a jsou psané tak, že je pochopí každý, kdo je pochopit chce a zároveň nemá papíry na hlavu. Tak se pusť do čtení, strach si nech na nějaké opravdu komplikované věci a cestování zdar. 😉

10 Citovat

Ehm, tak pravdu: já ty papíry na hlavu bohužel mám. Jen stupeň jedna, mírné postižení, jsem víceméně svéprávný a ústav nepotřebuju, ale věř, že ty obavy si nedělám jen tak z nudy a pro legraci. Leccos zvládnu skoro jako zdravý, když se snažím, ale přinejmenším mě to stojí o dost víc sil a energie. Tož asi tak... 

2 Citovat

Třeba bys na letišti mohl mít jako cestující se speciálními potřebami nárok na někoho z personálu, kdo tě celým procesem provede? 

Neví někdo, jak tohle to funguje? Pro mladistvé bez doprovodu rodičů to je možné (nevím, zda vždy a všude).

5 Citovat

Jergon napsal(a):

Ehm, tak pravdu: já ty papíry na hlavu bohužel mám. Jen stupeň jedna, mírné postižení, jsem víceméně svéprávný a ústav nepotřebuju, ale věř, že ty obavy si nedělám jen tak z nudy a pro legraci. Leccos zvládnu skoro jako zdravý, když se snažím, ale přinejmenším mě to stojí o dost víc sil a energie. Tož asi tak... 

Otázkou je, jestli jde opravdu o postižení intelektu, nebo nějakou třeba úzkostnou/depresivní poruchu, pro kterou by samocestování mohlo být velice dobrou expozicí, až léčbou. Ale i v prvním případě bych zkusil třeba to Slovensko. Domluvíš se, a na letištích ti (minimálně zaměstnanci) určitě poradí, když nebudeš vědět.

2 Citovat

A kam by ses rád podíval? Co třeba zkusit nějakou z mnoha FB skupin cestovatelských seznamek?

Možná bys našel nějakého parťáka co by tě tímto procesem provedl a věřím že z toho budeš mít i více zážitků než když pojedeš s CK.

1 Citovat

Docela mi hřeje srdíčko, když vidím, že se tu lidi i na takovou obyčejnou, skoro lajckou otázku snaží fakt pomoct. Je to tak, ale stále lepší než styl aka cestee "jak se dostanu na letiště". To už se dneska moc nevidí. Asi i díky tomu tenhle web pořád žije i jako jediná věc co to tady ještě drží, když ty akční letenky poslední dobou stojí za hovno

9 Citovat

a vyhledávač zájezdů tady na stránce nic rozumného nenajde?

1 Citovat

Děkuji všem za odpovědi, rád bych se zkusil v lednu podívat do těch Košic, tak jsem se chtěl ještě blbě zeptat - dá se tam nějak koupit letenka s placením jinak než online? Co jsem koukal, tak nejlepší spoj  je tam asi Ryanair, jenže ti prý už neprodávají u přepážek... 😓 A ty ostatní, co tam lítají, jsem ani nepřihlížel, pět a víc za jednu takovouhle cestu mi přišlo docela hodně. Tak jen, jestli mi něco neuniklo...

0 Citovat

Nevím, odkud tazatel je, ale nebylo by nejlepší zajít v jeho městě rovnou do nějaké větší ověřené CK ( Exim, Fischer, Čedok) a přímo tam jim říct, co hledám, co si představuju atd..?

3
36 reakcí